Op naar de bibliotheek...



Ga samen met uw kind naar de bibliotheek en ontdek samen welke leuke boeken je er kunt lenen. Laat uw kind boeken kiezen die hij/zij leuk of interessant vindt. Geef zelf ook het goede voorbeeld en leen boeken in de bibliotheek die u leuk of interessant vindt.
Voor kinderen waarbij lezen moeilijker is, zijn informatieve boeken of stripboeken vaak goede alternatieven. Denk ook aan samen-leesboeken.
 
Plezier in het lezen is fantastisch. En voor sommige kinderen van nature al aanwezig. De boekverslinders die iedere vrije minuut met hun neus in de boeken zitten! Iedereen weet eigenlijk wel dat lezen heel belangrijk is. Een voorwaarde om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Maar weet u ook dat lezen voor je plezier nog veel meer betekent? Een kwartier lezen per dag vergroot je woordenschat met wel 1000 woorden per jaar! Dat is veel meer dan een televisieprogramma bekijken of een gesprek voeren met een volwassene je opleveren.

Veel lezen vergroot je concentratie, je betrokkenheid bij de wereld, laat je nadenken over diverse vraagstukken en stimuleert je fantasie en persoonlijke ontwikkeling.

Onderzoek toont aan dat kinderen die veel lezen in hun vrije tijd later een hoger niveau opleiding afronden dan niet-lezers. Het helpt hen bij het technisch en begrijpend lezen gedurende de schoolperiode en zorgt voor een uitgebreide woordenschat waarin ook veel niet alledaagse woorden voorkomen. De taal in boeken is een rijke taal, veel rijker dan het gesproken woord.
Duiken in die zee van boeken dus!

Natuurlijk kun je boeken kopen in een boekwinkel. Maar leen ook eens boeken bij een openbare bibliotheek bij u in de buurt. Kinderen zijn gratis lid en iedere ouder ontvangt het zogenaamde "Boekstartkoffertje" bij het 6 maanden bezoek aan het consultatiebureau. In dit koffertje zit een uitnodiging om een gratis abonnement op te halen bij uw bibliotheek. Vaak is een bezoekje aan de bibliotheek een leuk uitstapje voor ouder(s) en kind(eren). In de grotere stadsbibliotheken worden vaak ook voorleesactiviteiten en andere leuke workshops en bijeenkomsten georganiseerd. Kijk op de website van de openbare bibliotheek bij u in de buurt voor meer informatie.
 
In een bibliotheek vindt u de volgende soorten boeken op de jeugdafdeling tot 9 jaar;
   
Daarnaast kunt u in de bibliotheek ook terecht voor luisterboeken, educatief speelgoed zoals puzzels e.d. en beschikt iedere bibliotheek over een zogenaamd "Makkelijk Lezen Plein". Hier staan boeken die geschikt zijn voor kinderen met een leesprobleem zoals dyslexie of voor zwakke lezers. De bibliothecarissen helpen u graag om het boek te vinden dat bij uw kind past.
 
Op het internet kunnen zwakke lezers / kinderen met een leesprobleem ook terecht op http://www.superboek.nl/ . Een site waar vele boeken gestreamd kunnen worden om via pc, laptop of tablet te beluisteren. Zo kan het plezier in lezen weer terug gevonden worden en kan ieder kind door veel lezen een echte lezer worden.
 
Voor kinderen met een lager avi niveau ten opzichte van de leeftijd zijn er speciale series geschreven. De woorden en zinnen zijn technisch makkelijker te lezen, maar de inhoud van het verhaal is wel passend bij de leeftijd.
Een voorbeeld hiervan is de serie "Zoeklicht", met een cd waarop de eerste paar hoofdstukken worden voorgelezen, kortere zinnen en minder samengestelde woorden. Ook de "Kokkelreeks" serie is speciaal geschreven voor kinderen die graag wat makkelijker lezen.
 
Voor kinderen die snel leren lezen en dus een hoog avi niveau hebben t.o.v. de leeftijd is er de serie "Bolleboos" van uitgeverij Zwijssen.
 
Speciale boeken die leuk zijn om samen met uw kind te lezen;
  In de studeerkamer van het Kentalis Leeshuis vindt u meer informatie over leesmotivatie